
Najstarsze przechowywane plemniki świata nadal są żywotne
18 marca 2019, 10:42Nasienie przechowywane od 1968 r. w laboratorium w Sydney zostało odmrożone i wykorzystane do zapłodnienia 34 owiec merynosowych. Wskaźnik żywych urodzeń był tak samo wysoki, jak przy nasieniu mrożonym zaledwie 12 miesięcy.
Wodór w ptasich piórach
24 czerwca 2009, 10:28Naukowcy z University of Delaware odkryli nową metodę przechowywania wodoru. Używają do tego celu... zwęglonych włókien z ptasich piór. Okazuje się, że dzięki nim można w bezpieczny i tani sposób przechowywać duże ilości wspomnianego gazu.

Jadalne pojemniki na wodę i napoje izotoniczne przejdą testy w czasie maratonu londyńskiego
19 kwietnia 2019, 09:25Podczas tegorocznego maratonu w Londynie przetestowane zostaną jadalne "płynne" kapsułki wytwarzane z wodorostów, które pomogą biegaczom ugasić pragnienie i nie przyczynią się do wzrostu zanieczyszczenia plastikiem.

Będzie łatwiej tworzyć GMO?
20 lipca 2009, 20:41Naukowcy z Iowa State University opracowali skuteczną metodę precyzyjnej modyfikacji materiału genetycznego komórek roślinnych. Ich pomysł opiera się na celowym wywołaniu uszkodzeń w DNA komórek docelowych i wstawieniu w ich miejsce specjalnie przygotowanej nici DNA zawierającej gen odpowiedzialny za nową cechę organizmu.

Opisano pierwszy przypadek amonita z bursztynu
14 maja 2019, 10:45Większość inkluzji w bursztynach to organizmy leśne. Bardzo rzadko zdarza się znaleźć w nich istoty żyjące w morzu. Międzynarodowy zespół naukowców opisał jednak ostatnio w periodyku PNAS pierwszy znany przypadek zachowanego w bursztynie amonita (Puzosia).

Szczury na "tłuszczowym kacu"
14 sierpnia 2009, 06:15Wystarczy zaledwie kilka dni stosowania diety wysokotłuszczowej, by w organizmie doszło do poważnych zmian w fizjologii i zachowaniu - udowodnili naukowcy z Uniwersytetu Cambridge.

Witamina D wytworzona pod wpływem słońca w boczniakach pomaga w walce z gruźlicą
11 czerwca 2019, 05:21W krajach o niskim dochodzie gruźlica pozostaje jedną z najbardziej śmiertelnych chorób zakaźnych. Każdego roku umiera na nią ok. 1,6 mln osób. W nowym badaniu wykazano, że wystawione na oddziaływanie słońca boczniaki ostrygowate stanowią szybko dostępne źródło witaminy D, a ta sprawia, że ludzie lepiej reagują na leki przeciwgruźlicze (poprawia się ich odpowiedź immunologiczna).

Nowe dowody w sprawie
7 września 2009, 10:07Zespół archeologów z Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego i Uniwersytetu w Manchesterze zbliżył się do rozwiązania tajemnicy, w jaki sposób figury z Wyspy Wielkanocnej dostały swoje przypominające kapelusze koki pukao.

Odkrycie chronicznego bólu u owadów szansą na leczenie ludzi
16 lipca 2019, 08:21Owady odczuwają chroniczny ból, donoszą australijscy uczeni. Profesor Greg Neely i jego zespół specjalizujący się w badaniu bólu dostarczyli pierwszych przekonujących dowodów, że długo po zagojeniu się rany owady mogą odczuwać chroniczny ból.

Bicie obniża IQ
25 września 2009, 12:03Bicie dzieci obniża iloraz inteligencji. Podobny trend można zaobserwować na całym świecie – twierdzi prof. Murray Straus z University of New Hampshire.